ВНИМАНИЕ!

Резултатите, които ще получиш след въвеждане на данните си са приблизителен ориентир, който ще ти помогне да си поставяш цели и да следиш резултатите си. 

Индекс на телесна маса

require
require require

Your BMI is……

BMIClassification
less than 18.5:Underweight
18.5 – 24.9:Normal weight
25 – 29.9:Overweight
30 – 34.9:Class I Obese
35 – 39.9:Class II Obese
40 upwards:Class III Obese

Какво е индекс на телесна маса?

Индексът на телесна маса (ИТМ) е показател, който определя нормалното здравословно тегло в зависимост от ръста. Той ще ти покаже дали твоето тегло е в норма, дали е под или над нормата. 

Както всички практически полезни неща, формулата се изчислява лесно. Индексът на телесната маса се определя като стойността на теглото, измерено в килограми, се раздели на ръста в метри повдигнати на квадрат. 

Според повечето критерии, приети по света, големината на ИТМ сочи следното:

  • до 18,49 – поднормено телесно тегло
  • от 18,5 до 24,99 – нормално тегло
  • от 25 до 29,99 – наднормено тегло
  • от 30 до 39,99 – затлъстяване
  • 40 или повече – болестно затлъстяване

Индекс на подкожни мазнини

require
require require
require  

Your body fat is ......

DescriptionWomenMen
Recommended amount:20-25%8-14%
Adults in United States, average :22-25%15-19%
Obese :30+%25+%

Какво е индекс на подкожни мазнини?

Телесните мазнини – всеки от нас ги има, те са част от структурата ни и изпълняват своята важна роля. Не забравяй обаче, че тяхното “присъствие” е необходимо само до определена степен. Когато са над нормалните стойности, вместо да те предпазват, те се превръщат в твой враг!

Причината да нямаме желаната фигура не е в килограмите, а именно във високия процент мазнини. Задачата ни в такъв случай ще е да ги намалим. 

 

Процентът телесни мазнини изразява теглото на мазнините в съотношение с общото телесно тегло:

% Телесни мазнини = Тегло на мазнини / Общо телесно тегло

 

Калкулатор за прием протеини

require
age should be in 14 to 80 range
require require

You should take ...... of protein per day

Какво е протеин и защо е важен за нас?

Протеините играят основна роля, когато спортувате. Те са от съществено значение за възстановяване на малките фибриларни счупвания в мускулите, които се появяват по време на спортна практика. Протеините осигуряват субстрата за добро изпълнение на упражненията и адаптиране към тях. При упражнения за съпротива, като бягане или плуване, са необходими между 1,2-1,6 грама протеин на килограм на ден. При силови тренировки, като вдигане на тежести, имате нужда от 1,7-1,8 грама протеин на килограм тегло на ден, въпреки че винаги ще варира в зависимост от човека. При недосратъчен прием на протеини е възможна загуба на тегло, на коса и повреждане на кожата. 

Калкулатор за прием на вода

require
require require

you should drink ...... of water per day

Защо е важно да приемаме достатъчно вода?

Водата помага на кръвта да пренася кислород, а нивото на енергия се повишава, когато тялото е добре хидратирано. Правилната хидратация помага за поддържане на смазването на ставите и мускулите.


Един от симптомите, който показва, че ни липсва вода, е умората, също чувството, че мускулите ни са слаби или ако страдаме от крампи. Когато човешкото тяло няма необходимото количество течност, клетките забавят дейността си и генерират по-малко енергия.